Kiherélt lelkek útvesztője

Inventions - Maze of Woods

Inventions – Maze of Woods

Az Inventions alig tíz hónappal az azonos névvel fémjelzett debüt lemezük után előrukkolt egy újabb, Maze of Woods című hanganyaggal. De nem értem minek ez a sietséget. Az első lemez egyértelműen nagyot szólt, mert két nagyágyúról beszélünk. A duó egyik tagja Matthew Cooper, aki évek óta az ambient műfajt hizlalja kisebb-nagyobb sikerrel, de mindig kellemesen. A másik ágyú Mark T. Smith az Explosions In The Sky gitárosa, az ő esetében már el lehet mondani, hogy a post-rock műfajt többek között neki köszönheti a világ.

Én sajnálom, hogy az Inventions megjelenésekor nem volt még blog, mert áradozhattam volna elvakulva és a zenét figyelmen kívül hagyva, arról, hogy milyen istenkirályság, hogy ez a két fószer egymásra talált. A debüt anyag amúgy tényleg hozott valami egyedit, ha nem is hangzásban, de hangulatban mindenképp.

A Maze of Woods-ot többször végig kellett hallgassam, hogy az agyam abbahagyja a hülye játékát, azaz hogy találgassa, melyik dal, melyik elemét a két zenész  éppen ki szerkesztette. Ez a játék különben izgalmas és tartalmas is azoknak, akik ismerik az Eluvium és az Explosions In The Sky muzsikáját. Akik nem ismerik, azoknak marad a zene, ami nem sok.

b: Mark T. Smith és Matthew Cooper

b: Mark T. Smith és Matthew Cooper

A lemez nyitó dala, az Escapers az egyetlen behatárolható emberi hanggal kezdődik, amit többszöri hallgatásra akár meg is lehet érteni, és valószínű, hogy ezzel a mondattal akarták kiásni az alapot a hátralévő középszerűségnek. Összejött. A dal amúgy majdnem meggyőző, mert mindkét szerző meg-meg villantja azt, amit tud, azaz Matthew hoz egy kis réti zongorát és sejtelmes ambient alapot, Mark meg gitározik kicsikét, ami inkább úgy hat, mint egy EITS koncert előtti gityómelegítés. Ezek az elemek sorra visszaköszönnek a lemezen, sőt, az „Eluvium lélek” kap egy egész nótát, címe Moanmusic, és elviselném az Eluvium külön lemezén, mint átvezető részt.

Az egyetlen jó dolog, amit többszöri hallgatás után megállapítottam, az az énekhangok csodaszép használata. Teljesen mindegy, hogy épp effektelt énekről vagy templomi kórusról van szó, majdnem elhitette velem, hogy a lemeznek van lelke. Ja, még odacsaphatjuk a pozitívumok mellé a perkúció jó helyen való használatát, amit alapból elvár a hallgató két ilyen zenésztől. Ez a két dolog, ami majdnem széppé teszi a Peregrine dalt, aztán jön a förtelmesen ócskán összedobott szempler és a csodának annyi.

Én nem tudom, minek kellett ennyire gyorsan kihozni a második lemezt. Talán azt akarják üzenni, hogy ez a találkozás kettejük között nem csak futókaland volt, hanem egy bevált projektről van szó és szeretnék folytatni. Amennyiben ez a házasság így folytatódik, én javaslom a gyors válópert, különben – amennyiben hagyományt csinálnak a tíz hónapból – karácsonykor diszkóban táncolhatunk az Inventions új lemezére és nevükhöz méltón „feltalálják” a fosdiszkót.

Shadows Of The Wind by Metrognóm on Mixcloud

Hozzászólás

 • Népszerű

 • Chat

 • Kapcsolat

  metrognom@erdelyfm.ro
 • Partnerek

  • Erdély FM
  • Facebook-csoport
  • Flow – Erdély FM
  • Transindex
 • Archívum