Hírek 2015, 11.hét (márc.9-15)

Közelgő lemez-premierek, documentumfilm-előzetesek, friss installációk, és együttesek kaptak helyet az e heti hírblokkunkban. Előljáróban: Adam Basanta legújabb hang-installációja, Oxbow új lemeze, Mika Vainio és Ranck Vigroux projektjének első kiadványa, Melvins-dokumentumfilm két rajongó önerejéből, valamint egy kis friss francia post-rock.

Adam Basanta kanadai zeneszerző és médiaművész, The Sound of Empty Space (Üres tér hangja) címmel nem rég új installációval állt elő a montreali Galerie B-312-ben. A szerző, a három külön részből álló alkotás esetében, a speciális környezetekben elhelyezett mikrofonok, hangszórók és erősítők által generált feedbacket veszi alapul, majd az adott hangzást különféle módokon manipulálja. A The loudest sound in the room experienced very quietly (A legerősebb hang a szobában, nagyon halkan) esetében egy hangszigetelt dobozban lévő, 120 decibel erősségű hangfalat gerjeszt be a maximumra. Bár a dobozon belüli hang felér egy autó dudájának hangerejével, a doboz annyira letompítja a hangot, hogy alig hallható. A Piruette (Piruett) Csajkovszkij Hattyúdalának újraértelmezése, ahol egy lassan körbeforgó mikrofontól a körbeállított hangszórók más-más hangmagasságokban gerjednek.  A Vessel (Edény) pedig a befőttes üvegek akusztikáját mutatja be egy, a mikrofonhoz képest közeledő majd távolodó hangszoró segítségével.


Friss hírek az Oxbow háza tájáról. A zenekar legfrissebb lemeze, amely a The thin black duke címet viseli, felettébb különleges módon fog megjelenni. A frontember, Eugene S. Robinson a következőképp kommentálta a projektet: „Másképp tervezzük kihozni a lemezt, mert a hagyományos megjelenéseknek annyi, mivel nem túl produktív kihozni egy nyolc dalos lemezt Kedden, azért, hogy az emberek többsége ellopja Szerdán. A lemez két dalonként fog kijönni bakelit lemezeken, teljesen tetszőleges sorrendben, ahhoz, hogy egy teljes lemezzé álljon össze, de csak sokkal később. Csessze meg, tennünk kell valamit, mert a zeneboltok szóba sem jöhetnek a mi esetünkben, marad a turnén való eladás és a postai vásárlás… miközben minőségi kiadók halnak meg amiatt, hogy semmit nem teszünk, hogy felélesszük a rendszert a ’letöltés, letöltés, letöltés’ mániából” – fogalmazott az énekes.
41080_1992_Ozy_portraits-851RESIZED


Mikka Vainio és Franck Vigroux közös projektjének első kiadványa valamikor ez évben fog megjelenni a Cosmo Rhythmatic gondozásában. Az ősszel várható dupla LP hanganyagban az eddigi elő szerepléseiket veszik majd alapul.


The Colossus of Destiny címmel dokumentumfilm készül a legendás Melvinsről. A rengeteg interjút, koncertfelvételt és ritkaságot tartalmazó filmet két amatőr filmkészítő/Melvins-rajongó készíti, akik eleinte külön-külön vágtak bele a projektbe, mígnem a tavalyi összeismerkedésük után elhatározták, hogy közös erővel többre mennek. A zenekar rábólintott a projektre, a film pedig el is készült kb. 95%százalékban, de a projekt munkálatai megakadtak, mivel Bob Hannam és Ryan Sutherby készítők mindezt teljesen saját zsebből próbálták realizálni. A kickstarter honlapján adományozásból már összegyűjtötték a becsült hiányzó összeg csaknem 2/3-át, de a teljes összeget csak akkor kaphatják meg, ha már mind a 75.000 dollár összegyűlt. A film 2016 első felében jelenne meg.


Úgy néz ki, hogy a post-rock-éra mára már egy folyamatosan frissülő valamivé fejlődött. Ugyan sok a feledhető produkcjó nap, mint nap, de azért vannak olyan frissességek is, amelyekre érdemes odafigyelni. A Nancy-ből (FRA) származó Anathème-nek természetesen semmi köze nincs az brit Anathemához, de a srácok mindenképpen sokban erősítik a francia post-rock mezőnyt.

Hozzászólás

 • Népszerű

 • Chat

 • Kapcsolat

  metrognom@erdelyfm.ro
 • Partnerek

  • Erdély FM
  • Facebook-csoport
  • Flow – Erdély FM
  • Transindex
 • Archívum