Renderelt valóság

crow_by_moppaa-d8bgv7m

Bizonyos elméletek szerint elképzelhető, hogy az univerzum és minden ami benne van a sűrűsödő csillagpor felhőktől az emberig csak egy szimuláció. Egy óriási számítógép által generált virtuális világ, melyben sosem halunk meg, hisz soha nem is létezünk igazán.

Tilang

 

Nem tudom, hány bitet kellene hozzárendelni egy emberhez ahhoz, hogy a kép realisztikus legyen, de elfogadva a premisszát miszerint az, amit látunk nem is igazi, a realizmus szó is kicsit átértékelődik. Elveszti esetleges a valóságra utaló értelmét, egyszerűen csak a megfigyelt jelentést kapja. Mióta elkezdtünk megfigyelni és azon gondolkodni, hogy miért és hogyan is lettünk, talán egészen az elejétől fogva tudtuk-hittük, hogy a dolgok működésébe sohasem láthatunk bele egészen mélyen. Nincs az a mikroszkóp vagy távcső, ami megmutathatná, hogy az idők kezdetén hogyan történtek a dolgok, és ha lenne se láthatnánk azt, aki-ami mindent, ezt az életet és sorsot adó néhány millió millió bitet irányítja.

Bitchin-Bajas

Bitchin Bajas – Rob Frye, Dan Quinlivan, Cooper Crain

A Bitchin Bajasról kellene szóljon ez a cikk, de én semmit nem tudok róluk. Kerestem, de nincs mit megtalálni. Két albumuk jelent meg eddig, drone zenét játszanak. Hárman vannak és nagyrészt elektronikus hangokból építik azt, ami saját bevallásuk szerint relaxációt hivatott szolgálni. Ezt a zenét viszont nem ők írták. Személy szerint hiszem, hogy a zene önálló entitás és valahol az éterben lebegve várja minden hang, harmónia és érzés, hogy valaki rátaláljon és kézzel fogható formába öntse nekünk, süketeknek. Valamiféle zenei távcső kellhet hozzá, amivel megfigyeli a zenész, majd legjobb képességei szerint reprodukála itt a Földön.

Ez történhetett a Bajas 2014-es Bitchin Bajas című lemeze esetében is: betekintést nyerünk egy pillanatra abba a felfoghatatlan messzeségbe, ahol egy (vagy több) láthatatlan és talán fizikai formát már nem is igénylő erő rakosgatja a biteket, egyesek és nullások sorát írva végtelenül, melyből megszületik minden, amit mi itt látunk és tapasztalunk.

Field Study

 

Az album egy tizennyolc perces ragával kezdődik, melynek címe Tilang. A tilang egy vallásos ének, melyet főleg korahajnalban énekelnek, szövegeiben a fő téma a rosszhoz, gonoszhoz való ragaszkodás értelmetlensége annak fényében, hogy az első szikh guru, Guru Nanak megmutatta az utat az igazi boldogsághoz és beteljesüléshez. A szikhizmust modern filozófusok a neoplatonizmus következményeként szokták emlegetni, erről pedig csak annyit, hogy a The One azaz az Isten áll a középpontjában, Ő a megismerhetetlen és láthatatlan gép hasonlatomban, hozzá kerülünk egészen közel az album egyes számaiban.

Brush

 

A mostanában elég nagy népszerűségnek örvendő field recording itt is jelen van. A természet hangjait hallva olyan, mintha letenném a zenészektől kapott távcsövet és megnézném, mi is lett az űrben morajló, kattogó szerkezet ( amolyan reality engine) terméke. Rend és béke uralkodik mindenhol, a hangszerek összhangban festik a képet, amelyet a végeláthatatlanul hosszú sor egyes és nullás diktál nekik. A teremtés nem fejeződik be tehát soha, folyamatos gyártás eredménye a világ, minden szín, hang, mozgás, érzés egy-egy adag egyes és nullás következménye.
Gyönyörű színes fraktálok lüktetnek és forognak az elénk festett képeken, hihetetlen, mit lehet pusztán a tiszta információval vagy annak hiányával ábrázolni, ha biztosítjuk a folyamatos tér-időt vászon gyanánt egy teremtőnek.

Pieces of Tape

 

Őszintén bevallom, ennyire drónba még sosem másztam bele, de ez kifejezetten tetszik. Egyszerű, de különbözik mindentől, amit eddig hallgattam. Sokkal nagyobb hangsúlyt fektet a hangzásra, ritkán emelkedik ki hang, szólókról pedig szó sem lehet.
Nagyon undergroundnak számít még a Bitchin Bajas, alig van pár videójuk az interneten, de azt hiszem jó irányba haladnak, és remélem folytatják ezt így tovább, mert nem sokan tudják megmutatni nekünk, rövidhallóknak, hogy mi is történik a végtelenség olyannyira messzi és eldugott bugyraiban, hogy maga a létezés is megkérdőjeleződik.

Bitchin Bajas - Bitchtronics (2013)

Bitchin Bajas – Bitchtronics (2013)

A Bajas első albumáról, a Bitchtronics-ról az Inclusion című szám ebben a műsorban kapott helyet: https://www.mixcloud.com/metrognom/became-a-leaf/

Hozzászólás

 • Népszerű

 • Chat

 • Kapcsolat

  metrognom@erdelyfm.ro
 • Partnerek

  • Erdély FM
  • Facebook-csoport
  • Flow – Erdély FM
  • Transindex
 • Archívum