Az ember tragédiája

Erik Truffaz & Murcof - Being Human Being

Erik Truffaz & Murcof – Being Human Being

Réges régen, egy messzi-messzi galaxisban kavargó csillagporfelhőben elkezdett valami összeállni. A végtelen csendjét, a folyamatos, nem szűnő vibrálást, megtörte az ősleves rotyogása, minden idők első hangjait keltve. Erik Truffaz és Murcof (Fernando Corona) egy hangrögzítő készülékkel ott álltak az idő kezdetén és az anyag, amit felvettek rákerült az idén megjelent Being Human Being című albumra.

Origin of the World

WarningA maximális élmény érdekében ajánlom a fülessel vagy surround hangrendszerből való hallgatást.

Erik Truffaz ismert francia trombitás. Kísérleti zenét játszik, elektronikát, hip-hopot, egyházi dallamokat és még sok sok más stílus elemeit ötvözi jazzel is. December 21-én budapesten koncertezik a Bin- Jippel (Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint) az együttes legújabb lemezének premierén. Murcof felelős a Being Human Being effektjeiért, elektronikus-, ambient- és glitch jegyeiért. Az élő performanszokat Enki Bilal képeivel tették még hangulatosabbá, ő tervezte a borítót is. Ilyen messze azt hiszem még nem kalandoztam a jazztől, de azért nem tévedtem rossz helyre.

Erik Truffaz

Erik Truffaz

Az Origin of The Worldben kívülről, távolról láthatjuk az alakuló világot. Az ürességet kitölti a hang, egyszer csak létezni kezd valami. A nézőpont folyton változik a számokkal, hol szemlélőként, hol résztvevőként lehetünk jelen a kezdetektől a bukáson keresztül az újrakezdésig.

Warhole

 

A lét elkerülhetetlen következménye a fejlődés és szerveződés utáni vágy. Annak ellenére, hogy minden mindig a lehető legkisebb energiaállapotba (és legnagyobb rendezetlenségig) „szeretne” jutni, sikerült építeni valamit, óriási energiabefektetéssel. Kattognak a fogaskerekek, ritmusos csákányütéseket hallok, a csille kereke nyikorog, dolgozni kell, bányára emlékeztető kép tárul elém a Warhole-ban. A kéreg alá nézve nyerek betekintést a dolgok működésébe. Apró gyenge lények tartják keservesen nehéz munkával a hátukon az új világot. A mélyből végül kihoz a lift, változik a nézőpont, újra látható az egész világ és a helye az univerzumban.

Hybridation

 

Szerintem sokáig hitte az ember, hogy egyedül van. Először azt, hogy egyedül van a falujában, majd ahogy nőtt a bejárt tér, a medence, a sziget és a kontinens. Mindig megdőltek ezek az elméletek, mindig találtunk embert, bárhova is mentünk (jó na… mindenhol, ahol lehet élni). A Földön kívüli életet viszont még nem találtuk meg. A Hybridationben azt hiszem bebizonyosodik, hogy valami van még rajtunk kívül az univerzumban. A kép olyan kicsit nekem, mint egy- egy Star Warsbeli jelenet, melyben két hajó találkozik. Mint oly sok filmben, itt sem a békés együttélés következik. Könyoröghetünk jelentéktelen életünkért, de nincs kegyelem.
A Chaos és And Nina című számokat nyugtalanság jellemzi. Ami épült most rombolódik, haldoklik a világ egy műtőasztalon. Lélegeztetőgép és szívmonitor. A pulzus stabil, de a rendből káosz lett, győz a mindent szétszedő, sorvasztó, gyilkos entrópia.

Bilal, Truffaz, Murcof

Philippe Garcia, Truffaz, Murcof

Elhagyva ezt az immár tönkretett világot felemel a The Eye egy olyan fényes, nyugodt helyre, ahonnan végignézte a teremtő a saját művének pusztulását. A zenei képen egy magasztos, csalódott, de reménykedő isteni jelenlét észlelhető. A felkelő nap beragyogja a teret és lezárja ezt a darabot.

Az ember úgy, ahogy magunk elé képzeljük általában, csak a Human being című számban jelenik meg. Szalad, övé a világ, talán ő egyedül kezdheti újra, ő új esélyt kap: újjáépítheti azt, ami lerombolódott.

Infinite abstract

 

Nem tudom, sikerül- e neki, az utolsó szám megint kietlen tájat mutat, talán a káros, rossz dolgok végtelen sorát ábrázolja, azokat a hibákat, amik minden lépten követnek azt várva, hogy építsünk, hogy lerombolhassák, hogy merjünk, és megfélemlítsenek, hogy akarjunk és ne engedjenek. Olyan, mintha félreállna a szemlélő, mert elvesztettük az újdonságunk miatt valamikor birtokolt érdekességünk. Itthagy száguldani a nap körül, azzal a galaxisunk közepén levő fekete lyuk körül, és galaxisunkkal a mindig táguló világegyetem ki tudja milyen új és felfedezetlen tájai felé, miközben ismétlődhet minden előlről.

A teljes műsort, melyben helyet kapott a Warhole, itt találjátok.

Hozzászólás

 • Népszerű

 • Chat

 • Kapcsolat

  metrognom@erdelyfm.ro
 • Partnerek

  • Erdély FM
  • Facebook-csoport
  • Flow – Erdély FM
  • Transindex
 • Archívum