Holt Zenék Helye

Dag Rosenqvist

Dag Rosenqvist

Dag Rosenqvist különleges zenész. Elmondása szerint végtelenül személyes kapcsolat fűzi a zenéhez, ám nem ettől különleges, hiszen minden zenész ezt mondja. Attól különleges, hogy az ő esetében ez így is van.

Kénytelen vagyok azonban némileg negatív lenni, ugyanis annak ellenére, hogy új lemezének témája roppant mód közel áll hozzám, számomra ez az album nem működik. Annak ellenére sem, hogy látom benne a koncepciót, és hogy a zene némileg visszaadja a koncepciót, ám a Music in three movements for when the world falls apart mégsem hozza azt a minőséget, amit megszokhattunk Rosenqvisttől.

Jasper TX – Help them die:

 

Dag Rosenqvist svéd zenész, Jasper TX név alatt a legsúlyosabb elektronikus, ambient, drone lemezeket hozta ki, mindig szem előtt tartva a minőséget egy olyan műfajban, ami a legtöbb ember számára mindössze kellemetlen (háttér)zaj. Ebben tett le az asztalra olyan alkotásokat, amelyek zeneileg is zajos természetük ellenére végtelenül törékenyek voltak, amint már a címek is jelezték: I’ll be long gone before my light reaches you, A Darkness, An Index of Failure, A Voice from Dead Radio. Ügyel arra, hogy zenéjéből átsüssön valami roppant negatív, anélkül, hogy irritálóan patetikussá, megsavanyodottá, öregessé válna. Igaz, a A Darkness című második lemezének, amelyen először kristályosodott ki elképzelése arról, hogy milyen zenét is szeretne alkotni, némelyik témája egészen lírai hangulatot üt meg, de mindezeket különböző drone-ambient és más elektronikus zajhatásokba ágyazza, mint például a Better days to come című tételben, akusztikus gitáron előadott altatódal dallama tűnik fel zajjal körítve.

Jasper Tx – Better Days to Come

 

Már ennyiből is látszik, hogy nagyon közel állnak Rosenqvisthez az apokaliptikus témák, ami számomra külön vonzerő, ugyanis őt és Lustmordot leszámítva kevés igazán minőséget produkáló „sötétebb” drone, de különösen ambient zeneszerző futkos körbe a világban, hacsak nem számoljuk ide Vladimir Hirschet is, aki inkább komolyzenét szerez ambient hatásokkal. Legyen szó akár a Jasper TX-ről, akár a most már saját neve alatt megjelenő albumairól, mindig is belengte őket valamiféle nyugtalanító hangulat és mégis képes volt megfogni, akár szépségével, akár erejével. Az ereje pedig abból származott, hogy az elektronikus hangok és zajok, amelyeket használt, egyáltalán nem a bevált zörejek, morajlások, lüktetések voltak, hanem szinte orvosi precizitással megszerkesztett drone és ambient alapú, de mégis egyfajta hiba- és kollázsesztétikával rendelkező zene – egészen mostanáig.

Jasper TX – All i could never be:

 

Az új lemez három hosszú tételt rejt magában, amelyek alig különböznek egymástól, és bár az album rendelkezik egy ívvel, mindennek ellenére mégis túlságosan semmilyennek találom. Szívesen hallgatok bizonyos monoton zenéket, pl. La Monte Young többórás tambura drone-jait, vonósnégyesre írt témáit vagy trombitaműveit, amelyekben akár másfél órán keresztül az égadta világán semmi nem változik, de sajnos ez az új Rosenqvist-lemez sehogy sem tud megfogni, egyszerűen üres. Igaz, az ambient műfajnak sok esetben az üres tér hangulatának a megteremtése – ambience, mint térbeliség – a célja. Ebben a műfajban és ehhez a (tér)témához sokkal érdekesebben nyúlt Jacob Kirkegaard, aki a Four Rooms lemezéhez Chernobylban és Pryiatban készített field recording anyagokat, amelyeket némi utómunkával egészített ki. A lemez roppant exkluzív kiadás, hiszen mindössze ötven darab készült, mindegyik számozott kazettára kerül, sem CD-t, sem LP-t nem nyomtak belőle. Mindegyik darabhoz egy kézzel készített metszet tartozik, amelyet személyesen annak készítenek, aki megrendelte az albumot és az egészet kézzel varrt filcbe csomagolják. Mindebből inkább azt a következtetést tudom levonni, hogy a külcsín nagyobb lett, mint a belbecs, ugyanis a zene távolról sem mutat annyi textúrát, annyi anyagiságot, annyi hangzást és színt, mint a „dobozolása”.

Dag Rosenqvist – Are there tigers on the moon?:

 

Az album első tétele a kis híján fél órás Embers and Ashes, amely egyfajta alapozó. Egyetlen drone halad végig a tételen, amely leheletnyit is alig változik, viszont sajnos maga a frekvencia, a hang már ezerszer elhangzott nem csak Rosenqvistnél, de általában a műfajban. Így 29 perc és 49 másodperc alatt semmi érdekes nem történik. A második tétel, a Are there tigers on the moon?, folytatja ezt az irányt, ám az ebben szereplő drone, ami mint később kiderül, valójában kettő, még arcatlanabb, mint az első tételben hallható. Sajnálatos módon a nagyon tipikus „földmorajlás-drone” kerül terítékre, ám a probléma ismét az, hogy azon kívül, hogy a tíz perces hossza végére egyre több echo kerül rá és egyre térbelibbnek tűnik a hang, az égadta világon semmi nem változik, ráadásul a legvégén még ez a térbeliség is eltűnik és maradunk egy semleges hanggal. A harmadik és egyben utolsó tétel az I am lost without you és noha a 19 perces tartamának nagyrésze alatt folytatja az eddig felvázolt sémát, miszerint egy kifejezetten semleges drone-t addig tartunk ki, ameddig már értelmetlenné válik, a végén mégis megindul valami és a lemez utolsó perceiben megváltozik a séma. Többféle zaj, morajlás, lüktetés tűnik fel, de ha koncepció is pl. a világ széthullása utáni újjáéledésének megjelenítése, az kifejezetten törékeny. Annál is inkább, hogy amondó vagyok, hogy a világvégét, nem feltétlenül az üresség és a közel néma csend fejezi ki a legjobban és még csak nem is a szélfúvás, de ezt, vagy ennek szimulációját legalább bőven megkapjuk a lemeztől.

Dag Rosenqvist – The Procession – Become the End

 

Nem esik jól negatívan gondlkoznom erről a lemezről: Dag Rosenqvistre mindig is felnéztem a korábbi lemezein tanúsított kompromisszummentessége, elkötelezettsége és minőségi produktumai miatt. Minden korábbi lemezén továbblépett valamilyen szinten, most azonban, noha nem olyan, mint az előző zseniális Fall into Fire, mégsem a jó irányba indult szerintem. Olyan szinten tette minimalistává a zenéjét, ami nem minimalista, sem jellegében, sem műfajában, hanem egész egyszerűen semleges és semmitmondóan üres.

music

A music in three movements for when the world falls apart exkluzív csomagolása.

 

Egyedül annyit tehetünk, hogy kivárjuk, hátha következőleg sokkal jobban fog teljesíteni.

Hozzászólás

 • Népszerű

 • Chat

 • Kapcsolat

  metrognom@erdelyfm.ro
 • Partnerek

  • Erdély FM
  • Facebook-csoport
  • Flow – Erdély FM
  • Transindex
 • Archívum