Szabó Péter cikkei:

Metropolis: A sötétség uralmában

A DRKWAV nevezetű szupergrúp első albumáról, a The Purge- ről van szó. A banda tagjai Skerik (szaxofon), John Medeski (billentyűk) és Adam Deitch (dobok). Az albumot Kickstarteren történt gyűjtéssel finanszírozták, majdnem kétszer annyi pénzt gyűjtöttek össze rá, mint amennyire szükségük volt igazából. Saját bevallásuk szerint a sötét igazságot akarták fényre hozni, amely (ha jól értelmeztem az […]

Utazás két ébrenlét között

Kik ők? Eszembe jut róluk a Poirot-betétdal, a Porcupine Tree On the sunday of life című lemeze, a Hidden Orchestra (róluk itt olvashattok egy cikket), Yonderboi People always talk about the weatherje, a Muse és az Indulj el egy úton… kezdetű népdal. Wassily Kandinskytől, huszadik századi orosz festőtől és filozófustól kölcsönözték a nevüket.

Nesze semmi, fogd meg jól!

Vannak, akik írnak zenét, de nem adják ki CD-n vagy lemezen vagy kazettán, és nem csinálnak letölthető megvehető verziót sem belőle. Esetleg 50 példányt. Ami ugye semmi. Mert ez a filozófiájuk. Vannak, akik ingyen tolják mindenki képébe az anyagot, anélkül, hogy megkérdeznék, kell- e. Vannak, akik nyomnak CD-t és mp3-at, és mégsem hallgatja vagy veszi […]

Renderelt valóság

Bizonyos elméletek szerint elképzelhető, hogy az univerzum és minden ami benne van a sűrűsödő csillagpor felhőktől az emberig csak egy szimuláció. Egy óriási számítógép által generált virtuális világ, melyben sosem halunk meg, hisz soha nem is létezünk igazán.

Az ember tragédiája

Réges régen, egy messzi-messzi galaxisban kavargó csillagporfelhőben elkezdett valami összeállni. A végtelen csendjét, a folyamatos, nem szűnő vibrálást, megtörte az ősleves rotyogása, minden idők első hangjait keltve. Erik Truffaz és Murcof (Fernando Corona) egy hangrögzítő készülékkel ott álltak az idő kezdetén és az anyag, amit felvettek rákerült az idén megjelent Being Human Being című albumra.

Veled négyen a semmiben

Kölyökkoromban volt egy rózsaszín, kb. egy méter hosszú gégecsövünk, amit a fejünk fölött forgattunk és hangot adott ki. Búgó- sípoló nagyon érdekes hangot. Bugge Wesseltoft, Henrik Schwarz és Dan Berglund legújabb közös produkciója, a Trialogue című lemez szerencsére semmi másban nem emlékeztet a gyerekkoromra.

Jazz-szimfonikus rétes

Egy műanyag tálba mérj ki pontosan egy csipet patakcsobogást, egy leheletnyi madárcsiripelést, négy és fél tapsot és egy fél óra esőkopogást. Keverd össze! Egyenkét tégy hozzá finom porrá őrölt hegedűt, két teljes dobfelszerelést és egy szintetizátort. Végy egy hangálló tálat és öntsd bele a masszát úgy, hogy hangzás alapján minden lehetséges variáció megtalálható legyen benne, […]

A skatulyán túl

  Három amerikai zeneszerző a klasszikus felállásban, első nagylemezük első dala egy Abba-feldolgozás. Így kezdte a The Bad Plus. Talán nem világpremier amit csináltak, de az, hogy nem lettek plusz egy a dzsessz sztenderdeket végtelenségig (vagy felismerhetetlenségig) értelmezők világában, mindenképp figyelemre méltó.
 • Népszerű

 • Chat

 • Kapcsolat

  metrognom@erdelyfm.ro
 • Partnerek

  • Erdély FM
  • Facebook-csoport
  • Flow – Erdély FM
  • Transindex
 • Archívum