A gettón túl

Shabazz Palaces

Shabazz Palaces

November 12-én történelmi pillanat szemtanúja lehetett az emberiség, ugyanis először landolt egy ember által készített Philae névre hallgató leszállóegység egy üstökösön. Történelmi, de ha megkérdeznénk a járókelőket az utcán, kétlem, hogy sokan értesültek volna az eseményről…Bár a Shabazz Palaces és az üstökösön való landolás között nincs közvetlen kapcsolat, mégis a legújabb albumuk jelentősége már most megkérdőjelezhetetlen, hiszen ha radar alatt is, de valami olyasmit hoztak létre, amire eddig nem volt példa hip-hop berkeken belül és nem csak. Utcai körkérdés?…Teljesen fölösleges.

Hogy megértsük a történetet ugorjunk vissza az időben, a 80-es évek végére, és képzeljük magunk elé a koszos New York-i utcákat, ahol már javában teret hódított a hip-hop. Ebben az időben egy új zenei irányzat kezdett kibontakozni, ami nem más mint a jazz-rap. Olyan előadókkal az élen mint a Gangstarr vagy a Native Toungues kollektívából ismert De La Soul, Jungle Brothers és az A Tribe Called Quest a már megszokottá vált funk-lemezek helyett, jazzelőadók zenéit kezdték el mintázni, gyakran élő hangszerek kíséretében. Nagy kitérőt nem szeretnék tenni a jazz-rap történetének megismertetésére (legalábbis nem itt), amit viszont fontos tudni az az, hogy a felsorolt nevek mellett létezett egy bizonyos Digable Planets formáció is, akik szintén úttörői voltak a jazz-hip-hopnak.

A Digabe Planets 1989 körül alakult. Tagjai: Ishmael, Mary Ann “Ladybug Mecca” Vieira és Craig “Doodlebug” Irving. A csapat két kritikailag elismert stúdióalbum után felbomlott, de mai napig a jazz-rap mozgalom alappilléreinek számítanak. Miután a csapat felbomlott mindhárom tag külön útnak indult, de egyikük sem örvendett” annyi figyelemnek szólóban, mint együtt. És, hogy miért van idézőjelben az örvendett szó? Mert a csapat, a Grammy-díj és a toplistákon elért jó helyezések ellenére sem mutatta a megfelelési kényszer töredékét és egyetlen számuk sem próbált médiabarát lenni.

A történet azóta több szálon fut, amiből most mi csak egyet, pontosabban az Ishmael “Butterfly” Butlerét fogjuk követni, aki a multi-instrumentalista Tendai “Baba” Maraire-val (aki történetesen a Mbira afrikai hangszert népszerűsítő Dumisani Maraire fia) megalapította a Shabazz Palaces duót, amire a hagyományos értelemben vett hip-hop stílusjegyeit egyáltalán nem lehet ráhúzni. Ez hovatovább inkább kísérleti zene, mintsem kísérleti hip-hop!

Ishmael "Butterfly" Butler

Ishmael “Butterfly” Butler

A csapat két szerzői kiadású kislemez és a 2011-ben megjelent első hivatalos albumuk után idén nyáron jelentkezett a második Lese Majesty címre hallgató lemezükkel, amely egyrészt folytatása az elsőben elkezdett utazásnak viszont ezúttal még merészebbek, és eddig teljesen ismeretlen, saját ökoszisztémával rendelkező tájakra kalauzolnak.

Az album címe, a Lese Majesty dióhéjban felségsértést jelent. Egy interjúban elmondottak alapján azért választották ezt a címet, hogy felhívják a figyelmet a szociális média által egyre nagyobb teret kapó társadalmi jelenségre, amit én-mániaként lehet a legjobban jellemezni. A jelenség kis túlzással a személyi kultuszra emlékeztet, és ez az amire a zeneipar nagyobb hangsúlyt fektet, mint magára a zene minőségére. És valóban, Palaceer Lazaro (Ishmael “Butterfly” Butler) nagyon rafinált módon piszkálja a hasonló illúzióba ragadt ego-harcos előadókat, akik introspekció helyett egocentrizmusra nevelnek.

Érdekesség, hogy a lemezen egy régi sörfözdében dolgoztak, amit ők renováltak és alakították át egy olyan tágas stúdióvá ahol az ötletek életre keltek.

Ishmael szövegeit ambiguitás jellemzi, amelyeket helyenként rappelve, helyenként suttogva ad elő, de mindenképp többszöri hallgatást igényel. A szóképekkel különböző hangulatokat idéz meg, az MC – amelyekkel elmondása szerint többet tud közölni mint a szavak konkrét jelentésével – ezért arra int, hogy a lemez hallgatása során dobjuk el a bevett szövegértelmezési módszereinket és hagyjuk, hogy új, számunkra személyes üzenetet találjunk azokban.

Shabazz Palaces - Lese Majesty album borító

Shabazz Palaces – Lese Majesty album borító

Az albumot műfaji szempontból lehetetlen behatárolni, sőt nem is kell. A kategorizálástól az előadók is elhatárolódnak hiszen szerintük ők nem tudatosan próbáltak egy más hangzást létrehozni hanem csupán azt tették ami nekik a legtermészetesebb. A legtöbb ami elmondható a lemezről, hogy teljes mértékben kísérleti hip-hop de úgy, hogy szinte már semmi nem emlékeztet hip-hopra. Ugyanis a műfaj közel 40 éves története során sokszor megújult, irányt váltott, de ennyire, bizony más törvényszerűségekkel rendelkező bolygóra még egyik előadó sem teleportált. Futurisztikus hip-hop ez a javából, amit akár egy űrutazás során is hallgathatnánk, sőt lehet, hogy a földönkívüliek már hallgatják is.

Az aktuális műsor dalaiból készült mix:

Odd Journey by Metrognóm on Mixcloud

Hozzászólás

 • Népszerű

  • Holt Zenék Helye Dag Rosenqvist különleges zenész. Elmondása szerint végtelenül személyes kapcsolat fűzi…
  • Csihar Attila: „Nem életcélom, hogy itthon… Mostanság divat olyan magyarokról írni, akiket magyar nyelvterületen a kutya…
  • Minimalista gesztus   A kísérleti zenék területén az EAI, avagy az (e)elektro-(a)kusztikus…
  • A gettón túl November 12-én történelmi pillanat szemtanúja lehetett az emberiség, ugyanis először…
  • Somnium Vannak előadók, zeneszerzők, zenészek, akik nem elégszenek meg a zenehallgatás…
 • Chat

 • Kapcsolat

  metrognom@erdelyfm.ro
 • Partnerek

  • Erdély FM
  • Facebook-csoport
  • Flow – Erdély FM
  • Transindex
 • Archívum